Pe fondul interesului crescut al consumatorilor pentru identificarea precisa a provenientei, ingredintelor si valorilor nutritionale ale alimentelor, incepand cu 2014 vor fi aplicate noi reglementari europene si nationale cu privire la etichetarea produselor de acest tip. Ele prevad obligatii suplimentare pentru producatorii de alimente, cu scopul declarat de a asigura o protectie sporita consumatorilor.
Uniunea Europeana (UE) isi imbunatateste reglementarile referitoare la etichetarea produselor alimentare, astfel incat consumatorul sa dispuna de informatii esentiale, lizibile si usor de inteles pentru a cumpara produse in
cunostinta de cauza. Din considerente de sanatate publica, noile reglementari consolideaza protectia impotriva alergenilor.
Noile reglementari obliga la evidentierea (prin scris ingrosat) alergenilor in lista de ingrediente, nu intr-o sectiune separata. Aceasta cerinta face ca encodarea etichetelor in limbajul imprimantei sub forma de template sa fie mai dificila.
Lista celor 14 produse sau substante ce cauzeaza alergii sau intolerante:
- Cereale continand gluten
- Telina
- Crustacee
- Oua
- Peste
- Nuci
- Lupin
- Lapte
- Moluste
- Mustar
- Arahide
- Soia
- Seminte de susan
- Dioxid de sulf si sulfiti
Regulamentul nr. 1169/2011 al Parlamentului European si al Consiliului Europei privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare si de modificare a mai multor acte normative, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (nr. L 304 din 22.11.2011) aduce elemente de noutate fata de reglementarea aflata in vigoare, aplicabila produselor alimentare.
Acestea vizeaza in principal:
Cerinte generale
Nici etichetarea si prezentarea produselor alimentare, nici publicitatea facuta acestora nu este de natura:
- sa induca in eroare cumparatorul cu privire la caracteristici, proprietati sau efecte;
- sa atribuie unui produs alimentar proprietati de prevenire, de tratament sau de vindecare a unei boli umane (cu exceptia apelor minerale naturale si a produselor alimentare cu destinatie nutritionala speciala pentru care exista dispozitii specifice).
Informatiile despre produsele alimentare trebuie sa fie precise, clare si usor de inteles de catre consumatori.
Mentiuni obligatorii
Mentiunile obligatorii trebuie sa fie usor de inteles si vizibile, lizibile, si dupa caz, indestructibile. Inaltimea caracterelor trebuie sa fie de cel putin 1,2 mm (exceptand ambalajele sau recipientele de mici dimensiuni).
Mentiunile obligatorii sunt:
- denumirea;
- lista ingredientelor;
- substantele care provoaca alergii sau intoleranta (arahide, lapte, mustar, peste, cereale ce contin gluten, etc.);
- cantitatea anumitor ingrediente sau categorii de ingrediente;
- cantitatea neta de produs alimentar;
- data durabilitatii minimale sau data-limita de consum;
- conditiile speciale de pastrare si/sau conditiile de utilizare;
- numele sau denumirea comerciala si adresa operatorului sau a importatorului;
- tara de origine sau locul de provenienta pentru anumite tipuri de carne, pentru lapte sau in cazurile in care omiterea acestui tip de informatii ar putea induce cumparatorul in eroare;
- instructiuni de utilizare in cazul in care omiterea lor ar ingreuna utilizarea corecta a produsului alimentar;
- pentru bauturile care contin mai mult de 1,2 % alcool in volum, concentratia alcoolica dobandita;
- o declaratie nutritionala.
Mentiunile obligatorii privind denumirea, cantitatea neta si concentratia alcoolica dobandita sunt incluse in acelasi camp vizual.
Mentiunile obligatorii trebuie inscrise intr-o limba usor de inteles de catre consumator, si, daca este nevoie, in mai multe limbi.
Acest regulament se aplica incepand de la 13 decembrie 2014, cu exceptia dispozitiilor privind obligatia de a efectua o declaratie nutritionala, care se vor aplica incepand de la 13 decembrie 2016.
Atentie! Produsele alimentare introduse pe piata sau etichetate inainte de 13 decembrie 2014, care nu respecta prevederile Regulamentului nr. 1169/2011, pot fi comercializate totusi pana la epuizarea stocurilor. Prevederile specifice cu privire la folosirea denumirii de „carne tocata” (criterii de compozitie controlate pe baza unei medii zilnice) au intrat in vigoare din data de 1 ianuarie 2014.